Kungsbacka

Tölö Ängar blev inte som tänkt

1:38 min

Bostadsområdet Tölö Ängar utanför Kungsbacka, byggdes med målet att det skulle vara en så kallad trädgårdsstad. Men nu visar en utvärdering att verkligheten blev en helt annan.

Den utvärdering som nu gjorts av området visar att trafiksituationen blev en helt annan än vad som var tänkt från början.

Elin Johansson, planchef på Kungsbacka kommun, berättar:

– Det som folk har reagerat lite negativt på, är framförallt trafikmiljön. Särskilt med avseende på barn, där man upplever att det inte är så trafiksäkert, som föräldrar framförallt skulle vilja, säger Elin Johansson, planchef på Kungsbacka kommun.

Tölö Ängar byggdes mellan 2004 och 2007 och idag bor där drygt 550 personer. Målet med att skapa en trädgårdsstad, innebar större gemensamma ytor, smalare gator och mindre egna tomter. Men utvärderingen av bostadsområdet, som har gjorts på initiativ av utvecklingsgruppen för samhällsplanering i Kungsbacka kommun, har alltså visat att trafikmiljön blivit otrygg och att invånarna önskar mer insynsskydd än vad man tidigare trott.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista