Foto: Bjørn Sigurdsøn/Scanpix
Kungsbacka

Svårt sjuka barn vårdas hemma

1:41 min

Kungsbacka kommun är den enda kommunen i Halland som har organiserad vård av svårt sjuka barn i hemmet. På så sätt kan barnen med sjukdomar som cancer få vara hemma hos familjen under sjukdomstiden. Möjligheten finns inte i övriga länet.

Marie Persson är sjuksköterska och jobbar med att besöka familjer med svårt sjuka barn för att göra deras liv lite lättare.

 – I allt detta elände blir det i alla fall lite bättre livskvalitet för föräldrar och barn, säger hon.

Marie Persson har precis besökt en tioårig cancersjuk pojke när P4 Halland träffar henne. Två gånger varje dygn är Marie Persson eller någon av hennes kollegor hemma hos pojken.

Organiserad hemsjukvård för barn har funnits i Kungsbacka i ett och ett halvt år. Fem barn har varit patienter hittills - samtliga sjuka i cancer. Kommunen utför vården på uppdrag av Region Halland.

I andra kommuner finns bara hemsjuvård för vuxna.

 – Det här borde vara lika självklart för barn som för vuxna, säger Marie Persson.

Med hjälp av hemsjukvården kan barnen minska sina sjukhusbesök och samtidigt som hela familjen kan ha ett mer normalt liv. 

 – Även om man är sjuk behöver man ha rutiner. Det är inte normalt att bo på sjukhus.

Sara Hector
sara.hector@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista