Foto: Bertil Ericson/Scanpix
Halland

Kriminell livsstil – fokus för Hallandspolisen

1:30 min

Efter ett framgångsrikt arbete med att punktmarkera livsstilskriminella får nu Hallandspolisen en permanent grupp som fokuserar på personer med en kriminell livsstil, ofta kopplat till droger och stölder.

Gruppen har under det senaste året främst jobbat med att utreda så kallade vardagsbrott som begås av livsstilskriminella.

Fem utredare har nu rekryterats och gruppen kommer att ledas av kommissarie Martin Inglund.

– Det goda erfarenheterna baseras på att vi har redovisat en hög grad av ärenden som i sin tur blir fällande domar, säger Martin Inglund vid Hallandspolisen.


Punktmarkering av kriminella är en arbetsmetod som, enligt polisen, ger goda resultat. Enligt Martin Inglund rör det sig om 60 personer per år som döms till fängelsestraff.

– Det märks ju i vardagen för den vanliga människan, säger Martin Inglund.


Det handlar ofta om stölder, och ofta kopplat till narkotikamissbruk.

– Då vill man ju bryta det. Och ett sätt är att utreda det, så att man inte kommer undan med sin brottslighet, säger Martin Inglund.


Efter ett framgångsrikt arbete tillsätts nu en permanent grupp som ska arbeta mot just livsstilskriminella. Arbetet har uppmärksammats av såväl justitieminister Beatrice Ask som rikspolisstyrelsen.

– Det finns en metodhandbok som har gått ut från rikspolisstyrelsen som har ett kapitel om vår verksamhet, som andra har nappat på, så det är roligt, säger Martin Inglund.

Göran Frost
goran.frost@sverigesradio.se

Karin Ingströmer
karin.ingstromer@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista