Skolorna i Halland är dåliga på att ge stöd till elever med extra behov av just stöd. Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix.
Halland

Låg lärarstatus kan ge "nationellt katastrofläge"

"Vi skulle behöva en nationell skola"
5:25 min

Hur ska läraryrket bli mer attraktivt? Den frågan debatterades mellan politiker i en utomhusdebatt i Halmstad i dag. Inom en tioårsperiod kommer nämligen flera lärare gå i pension, samtidigt är det få som söker till utbildningen. 

På Storgatan i Halmstad möttes centerpartisten Henrik Oretorp och socialdemokraten Anders Rosén i en gatudebatt arrangerad av Lärarnas riksförbund. Detta med anledning av det just i dag är Skolans dag. 

Det blev en livlig diskussion. Framför allt mellan politikerna och åhörarna.

– Jag tycker att det var en spänstig debatt, säger Sten Hagberg som är distriktsordförande för Lärarnas Riksförbund i Halland. 

Vad tar du med dig från debatten?

– Vi lyfter fram att läraryrkets status måste höjas om vi ska få den unga generationen att vilja bli lärare, och där intygade ju både Centerpartiet och Socialdemokraterna att de vill fortsätta höja, inte minst lönerna för läraryrket, säger Sten Hagberg.


Det andra fackförbundet för lärare – Lärarförbundet – har nu presenterat en rapport  "Höj Lönen - hejda lärarkrisen" som konstaterar att för få söker till lärarutbildningen samtidigt som många lärare funderar på att sluta på grund av den låga lönen.

En stor del av Hallands lärare går i pension inom tio år. I de flesta halländska kommuner handlar det om ungefär var fjärde lärare, men Laholm sticker ut något, där det går nästan var tredje lärare i pension inom tio år.

– Lönerna är såna att det är så oerhört få ungdomar som söker till lärarutbildningen, framför allt i de naturvetenskapliga ämnena. Vi kommer att stå i ett nationellt katastrofläge om tio år, där det inte kommer att finnas några lärare i de naturvetenskapliga ämnena, säger Sten Hagberg på Lärarnas Riksförbund.

– Vi skulle behöva en nationell skola där uppdraget riktas direkt ut till lärare och rektorer. I dag har vi 290 olika skolministrar i 290 olika kommuner, säger Sten Hagberg.


Men i den frågan fick Lärarnas Riksförbund mothugg av både Centerpartiet och Socialdemokraterna.

– Det är klart att som kommunal politiker värnar man av kommunalt självstyre. Men vi menar har haft över 20 år av kommunaliserad skola och dessutom friskolereformen. De två reformerna har varken lett till ökade resultat eller ökad jämlikhet, säger Sten Hagberg.


Puls i P4 Halland
puls.halland@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".