Brittt-Marie Lindström vill jobba. Foto: Jennie Persson/Sveriges Radio
Halland

67-åriga Britt-Marie: "Känner sig behövd"

1:36 min

Allt fler fortsätter att jobba efter pensionsåldern. Det är framförallt kvinnor som väljer att stanna kvar på jobbet efter att de fyllt 65. En av dem är 67-åriga Britt-Marie Lindström som inte vill sluta arbeta än på ett tag.

En av dem är 67-åriga Britt-Marie Lindström som är fritidspedagog på Vidhögeskolan i Veddige i Varbergs kommun.

 – Om man vill kan och vågar, så ska man fortsätta att jobba för det är väldigt stimulerande att arbeta, säger Britt-Marie Lindström.

 – Många vårdyrken är ju väldigt tuffa, tunga arbeten, men om man har jobbat med barn och särskilt skolbarn, då orkar kroppen några år till och man känner sig behövd.

Britt-Marie Lindström har en vistidsanställning på skolan. Hon är inte ensam om att vilja fortsätta arbeta efter pensionsåldern. Andelen svenska kvinnor mellan 65 och 74 år som arbetar har fördubblats sedan 2005.

För män har ökningen under samma period varit knappt hälften så stor. Enligt Konjunkturinstitutet beror ökningen på att det lönar sig mer för äldre att arbeta på grund av det förändrade pensionssystemet och att äldre människor är friskare i dag.

Att det är ett större antal kvinnor än män som vill fortsätta arbeta beror på att allt fler kvinnor kom ut i arbetslivet under 70- och 80-talet, vilket nu har resulterat i en märkbar skillnad.

Och när Britt-Marie Lindströms visstidsanställning på Vidhögeskolan går ut i december, så finns det inga planer på att sluta.

Jennie Persson
jennie.persson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista