Lisa Albjär går i tvåan på industritekniska på Osbecksgymnasiet i Laholm. Foto: Madelene Szabó/Sveriges Radio
Laholm

3 x 3 veckors arbete redan på gymnasiet

1:22 min

Tre gånger tre veckors arbete på en arbetsplats. Det erbjuder Osbecksmodellen vissa gymnasieungdomar i årskurs 1 och 2 i Laholm, i nära samarbete med näringslivet.

Modellen bygger på tre steg – APL, alltså praktik, sedan feriejobb, som kommunen bekostar, sedan vanligt sommarjobb.

– I våras sa vi till näringslivet att om ni får en tjej eller kille till er som kör tre veckor APL och ni tycker att det här verkar funka, då förlägger vi tre veckors feriearbete hos er, mot att ni växlar upp det med tre veckors sommarjobb, säger Ulf Mattson, utvecklingschef på Laholms kommun.

– När det är feriearbete går man vid sidan om, då lär man sig fortfarande. Men när det är sommarjobb ersätter man i regel någon, säger han och konstaterar att tre veckors APL blir till nio veckors arbete.

Det är elever från Hotell- och turismprogrammet och Industritekniska programmet på Osbecksgymnasiet i Laholm som har fått möjlighet att prova modellen under sommaren. Sex elever från skolan har jobbat på olika företag i kommunen. Enligt Ulf Mattson har det gett goda resultat.

– Vi har till och med fått kommentaren från en företagare att "Det är synd att den här killen måste gå kvar i skolan ett år till, vi hade gärna anställt honom med en gång", säger han.

Ulf Mattson tror på ännu bättre resultat efter några år.

– Det handlar om att göra ungdomarna anställningsbara, det är ofta där glappet finns. Vi har elever som är teoretiskt duktiga men som saknar arbetslivserfarenhet, samtidigt som företagen söker folk med både teori och praktik, säger han.

Lisa Albjär går i tvåan på Industritekniska programmet. Hon har jobbat med en CNC-maskin på Melanders Mekaniska i sommar, och är nöjd.

– Det har gett mig en chans att komma ut i arbetslivet, att jag får visa mina framfötter och att jag får se hur det är att jobba efter skolan. Det är ju faktiskt det jag ska göra, säger hon.

Tror du att du hade kunnat få ett sommarjobb på egen hand?

– Jag jobbade faktiskt på McDonalds också. Det jobbet sökte jag innan jag fick reda på att det här hade dragit igång. Men det är tveksamt. Jag har sökt sommarjobb tidigare år men inte fått någonting. Så det här är mitt första år som jag verkligen har haft ett sommarjobb överhuvudtaget, säger Lisa Albjär.

Det är tänkt att modellen utökas till nästa år, så att alla yrkesförberedandeprogram på Osbecksgymnasiet omfattas. Skolan har skolan dessutom tagit beslut om att de teoretiska programmen ska få något liknande system.

– Det är inte obligatoriskt på de programmen, men vi kommer göra det. Då kanske det handlar om ett mindre antal veckor, men det är åtminstone en början. Alla behöver arbetsmarknadserfarenhet innan man får sitt första jobb. Det är märkligt, men så är det, säger Ulf Mattson.

Marie Harrysson, som driver Hotell Freden i Knäred, är en av de som deltog i projektet. Hon ser tycker att det är viktigt att näringsliv och skola samarbetar i en liten kommun som Laholm. Hon ser fördelar för både eleverna och företagarna.

– Eleverna kommer ut till en verklighet som kanske är lite annorlunda, än den som är i skolan. Det är nyttigt för dem att se att det är lite andra krav. Man får kanske vara stresstålig, det är många bollar i luften, säger Marie Harrysson.

– Och det är väldigt bra för mig som företagare, för jag har chansen att lära upp en anställd som jag kanske kommer kunna anställa i framtiden, säger hon.

På onsdagen besökte politiker från riksdagens arbetsmarknadsutskott skolan för att få veta mer om Osbecksmodellen. Utskottets ordförande Elisabeth Svantesson säger att den här typen av samarbete är ovanligt.

– Det är inte bara utbildningssystemet och företagarna som är inkopplade, utan även näringsenheten från kommunen som hjälper till att kitta ihop så att ungdomar får en större möjlighet att komma ut på en arbetsplats, säger hon.

– Jag är utskottets ordförande, och när jag är ute pratar med olika kommuner tänker jag lyfta fram det här som ett gott exempel, säger Elisabeth Svantesson.

Madelene Szabó
madelene.szabo@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista