Jungfrurna följer Najaden under klubban. Foto: Göran Frost/Sveriges Radio
Halmstad

Najaden komplett vid försäljning

0:48 min

Marinmuseum i Karlskrona säger ja till att låta inredning, rigg, ventiler och annan utrustning följa med när Najaden nu ska säljas.

Strängt taget är det bara skrovet på det gamla skolskeppet som Halmstad kommun har ägt. Riggen, inredningen – sammanlagt drygt 500 saker – har hört till Statens maritima museer, som under åren lånat ut dessa till Halmstad kommun.

Något större värde har dessa saker inte i sig, annat än att de ger Najaden rätt karaktär, säger Ingrid Hall-Roth vid Marinmuseum i Karlskrona till Sveriges Radio Halland.


Museet har därför sökt och fått ja från regeringen för skänka de flesta av föremålen, i syfte att få en bra och långsiktig lösning för ett bevarande av skolskeppet Najaden.

Lite drygt 50 objekt i inredningen ska vara kvar i Marinmuseets samlingar, och kan tas tillbaka om till exempel Najaden säljs till utlandet, enligt Ingrid Hall-Roth.


Göran Frost
goran.frost@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista