1 av 4
Harlekinnyckelpigan, som den egentligen heter, fick stor mediauppmärksamhet 2007 då den första individen upptäcktes i Skåne. Foto: Scanpix
2 av 4
Foto: Lars-Åke Janzon/ Naturhistoriska riksmuseet
3 av 4
Den aggressiva harlekinnyckelpigan. Foto: Scanpix
4 av 4
Per Wallén i Hallands botaniska förening. Foto: Maja-Lena Hamrén/Sveriges Radio
Halland

Mördar-nyckelpiga hittad i Halland

1:48 min

Kommer en ovanligt stor nyckelpiga och landar på dig? Ja då betyder det inte tur. Det kan nämligen röra sig om den fruktade harlekinnyckelpigan, en främmande art som är på frammarsch och sprider sig allt mer.

Nu har den här nästan centimeterstora kannibalen, som gärna äter de vanliga inhemska nyckelpigornas larver, hittats också i Halland.

Biolog Lars-Åke Janzon jämför den harlekin-pigan med mördarsnigeln.

– Det här är en inträngling i Sverige, en art som vi betecknar som invasiv eller främmande, och den tar för sig rejält av vad som finns. Ungefär som mördarsnigeln. De tar över i det långa loppet.


Harlekinnyckelpigan äter framförallt bladlöss. Men i och med att det är en aggressiv art så tränger den ut många av våra inhemska arter som har samma födonisch, som den vanliga harmlösa nyckelpigan.

– De insekter som lever i dess närhet de tvingas söka sig till andra områden, eller gå under, säger Lars-Åke Janzon.

Harlekinnyckelpigan är cirka åtta milimeter stor, men ser annars ut som andra nyckelpigor, bortsett från en vit teckning på halsskölden. Den har redan etablerat sig i Skåne och på södra Öland. Och nu har den för första gången siktats också i Halland.

Det skedde i förra veckan när Hallands botaniska förening hade sin sista exkursion för året i utfyllnadshamnen i Halmstad.


Föreningens Per Wallén berättar hur han reagerade:

– Ärligt talat så trodde jag först det var en annan sort. Men sen gick jag hem och kontrollerade närmare och då insåg jag vad gruppen hittat. Och det var ju roligt, för jag förstod att den var ny för Halland. Jätteskoj, tänkte jag.

Men Per Wallén kom snart på andra tankar.

– Efteråt så har man ju förstått att det inte var så roligt. För blir det för många av den, ja då är den en pest.

Och även en biolog kan bli mordisk när harlekinnyckelpigan kommer på tal.

– Ja, den ska man klämma ihjäl när man ser den, säger Lars-Åke Janzon.


Maja-Lena Hamrén
maja-lena.hamren@sverigesradio.se

Fakta om harlekinnyckelpigan

"Forskare i Tyskland har kommit fram till vad det är som gör att den asiatiska, invasiva, harlekinnnyckelpigan kan konkurrera och i vissa fall slå ut inhemska arter av nyckelpigor i Europa och däribland Sverige. Att den är invasiv betyder att den introducerats av människan och sprider sig. Den asiatiska nyckelpigan använder sig av ett starkt gift som den kan utsöndra för att bekämpa sina konkurrenter.

Den asiatiska arten har tagits till Europa och Nordamerika för att bekämpa bladlöss i växthus men har sen rymt från odlingarna och spridit sig i naturen.

Harlekinnyckelpigan om kan bli hela åtta millimeter lång har dessutom ett extremt starkt immunförsvar, dess gift innehåller också antibakteriella ämnen. De här egenskaperna gör att den intressant för humanmedicin, exempelvis läkemedel mot malaria eller för att framställa antibiotika."

Källa: Vetenskapsradion 17 maj 2013

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista