Leif Åkerström är trygghetsvärd på Furulundsskolan.
Halmstad

Leif ska skapa trygghet i skolan

1:32 min

Halmstads kommun erbjuder 20 stycken arbetslösa praktik som så kallade trygghetsvärdar. Tanken är att de ska vara en extra resurs som motverkar mobbing och skapar trygghet i kommunens skolor

Projektet är ett samarbete mellan arbetsförmedlingen, barn- och ungdomsförvaltningen och utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden. De som får chansen att bli trygghetsvärd får börja med en månads praktik och kan sen få möjlighet till ett års anställning med statligt stöd.


Leif Åkerström, 61,
blev nyligen trygghetsvärd på Furulundsskolan i Halmstad efter att ha varit arbetslös i 6 år. Han har aldrig tidigare arbetat på en skola men tvekade inte när erbjudandet kom.


– Nej, tvärtom. Det är sånt här man inte trodde var möjligt i min ålder, att få kunna jobba med dessa frimodiga härliga ungar, säger Leif Åkerström.


Som trygghetsvärd ska Leif Åkerström finnas till hands för eleverna. Han ska vara ett extra stöd och motverka mobbning och förstörelse. Men det handlar främst om den tid då eleverna inte befinner sig i klassrummen, utan har rast eller äter i matsalen.


– Jag ska inte stjäla jobbet från någon annan utan jag ska vara en ren extra resurs, säger han.


Dick Hero är rektor
på Furulundsskolan och är positiv till projektet. Han menar att extra vuxenärvaro alltid är bra. Men skolan är beroende av det statliga stödet och har inte ekonomin till att själva anställa extra resuser av det här slaget.    


– Vi är tacksamma för att vi har fått möjligheten att ha en trygghetsvärd här under ett år, säger Dick Hero.

Marcus Karlsson
marcus.karlsson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista