Bo Gustavsson och Bernt Samuelsson kandiderar båda till Kyrklig samverkan. Foto: Astrid Adelgren/ Sveriges Radio
LAHOLM

Snälla valkandidater undviker känsliga frågor

3:37 min

Kyrkovalet närmar sig – men åsikterna om kyrkans inriktning går isär. Gruppen Kyrklig samverkan i Laholms och Skummeslövs församling vill istället fokusera på de frågor där man är överens.

De grupper som man kan rösta på i kyrkovalet kallas för nomineringsgrupper istället för partier. En av alla nomineringsgrupper är Kyrklig samverkan som ställer upp i Laholm och Skummeslövs församling. Gruppen vänder sig till alla– även till den som inte är särskilt kristen. Men så har man inte heller någon särskilt kontroversiell agenda.

I Kyrklig samverkans valmanifest står nämligen sådant som nog ganska många skulle kunna skriva under på: Alla ska kunna känna glädje och stöd från kyrkan, barn och ungdomar ska välkomnas i verksamheterna och kyrkan ska vara närvarande i människors vardag.

Kanske är det nödvändigt att hålla en låg profil för att få med sig många. I andra och mer känsliga frågor, till exempel gällande vigsel av samkönade par, har man valt att inte aktivt ta ställning.

Förutom Kyrklig gemenskap  finns det bara en annan nomineringsgrupp att rösta på i Laholms och Skummeslövs församling: Kyrkligt alternativ. Men vad som egentligen skiljer de två nomineringsgrupperna åt och vilka värderingar de egentligen står för- det är inte helt lätt att få svar på.

– Det finns ju vissa saker som skiljer oss åt i manifestationerna. Men vi är en snäll nomineringsgrupp, jag går inte in på det, säger Bo Gustavsson, som är en av kandidaterna för Kyrklig samverkan.

Astrid Adelgren
 astrid.adelgren@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista