Halland

Nytt biogasstöd till "södra Sverige"

1:25 min

Bönder som använder gödsel för att producera biogas får ett nytt ekonomiskt stöd av regeringen. Men det är inte säkert att anläggningar i Halland får del av pengarna.

Stödet – som finns med i regeringens budget som presenteras nästa vecka –ska ge 20 öre per kilowattimme som produceras med gödsel. Totalt innebär satsningen 240 miljoner kronor de närmsta tio åren.


Men, bidraget betalas bara ut till lantbrukare i, som det heter, "södra Sverige". Detta med motiveringen att bidraget enligt landsbygdsministern gör störst nytta där det är varmast och där de största gårdarna finns.

Och Eskil Erlandsson svävar på målet när han får frågan om bönder i Halland får del av det nya biogasstödet:

– Vi kommer nu att be Jordbruksverket att ta fram riktlinjer kring vilka som skall få stödet, och i vilket omfattning. Min bedömning är väl att Halland kan inkluderas i södra Sverige.


Inte helt klart om Halland får del av det nya stödet, alltså, enligt landsbygdsministern.

På Lantbrukarnas Riksförbund välkomnar man stödet till biogasproducenter, men tycker att det är för litet. Det säger Daniel Ingman, marknadsutvecklare inom energi på LRF:

– Kritiken vi har är väl att det här är ett pilotprojekt som vi gärna ser utvecklas till att täcka hela landet och i litet större skala. Ska man få stora utväxlingar på ersättningen så krävs det litet mera pengar än man nu har avsatt.

– Men som ett första steg så ser vi det här som mycket positivt, tillägger Daniel Ingman.

– Men, som sagt, vi tycker att hela landet borde omfattas av det här stödet. Metan är lika potent som växthusgas överallt, slår LRF:s energiexpert fast.


Maja-Lena Hamrén
maja-lena.hamren@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista