Inger Olsson. Foto: Sara Hector/Sveriges Radio
Halland

Trots polissatsning - få anmäler hedersbrott

1:52 min

Polisen har under våren och sommaren satsat stort med en informations-kampanj för att få unga som utsätts för hedersbrott. Men Hallandspolisen har inte märkt att anmälningarna har ökat.

Informationskampanjen har synts i hela landet, på skolor och bussar. Förväntningarna var att få in anmälningar från exempelvis unga som riskerar att bli bortgifta.

Det har bland annat varit stora rosa planscher med uppmaning om att höra av sig till polisen om man utsätts för hedersbrott, till exempel tvångsäktenskap.

Inger Olsson, polischef på barn- och sexualbrottsroteln i Halland trodde att kampanjen skulle ge fler anmälningar.

 –  Jag hade förväntningar om att det skulle komma in fler anmälningar. För jag tror att det finns flickor och pojkar som blir bortgifta under sommaren.

Eva Ohlsson som arbetar med att förebygga hedersbrott är inte förvånad över att inte fler anmält efter kampanjen. Hon säger att det nog inte är rätt sätt att få barn och unga att anmäla.

 – Det är ett väldigt bra inititativ, att man lyfter frågan. Men jag tror inte att sådana kampanjer ensamt kan göra att fler ungdomar vågar att berätta.

Hon tror att en viktig del är att arbeta med föräldrar och ge dem verktyg för att undvika att deras barn hamnar i en situation där de tvingas välja mellan vad de själva och samhället vill och vad familjen vill. Till exempel genom att utbilda förskolelärare som hon gör själv.

– Förskolepedagogerna möter föräldrarna i tamburen varje dag, här finns unika möjligheter att förebygga hedersrelaterat våld och tvångsäktenskap.

Två ärenden om hedersrelaterade brott har kommit in under de senaste tre månaderna, vilket är ungefär vad som brukar trilla in. Det speglar inte verkligheten, säger Eva Ohlsson:

– Nej, det gör det verkligen inte. Det är ett jättestort mörkertal och jag skulle säga att det är ett av de största samhällsproblemen vi har att konfrontera.

Sara Hector
nyheter.halland@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista