Foto: Lisa Mattsson/Sveriges Radio.
Trafik

Därför är vägarna i Halmstad avstängda

1:38 min

Det är säkert många som är märkt att flera vägar i Halmstad är avstänga för vägarbete – för bilar, bussar och inte minst för cyklister. Cykelvägar som ska leda till färre olyckor för de mest utsatta trafikanterna, tror kommunen.


En av de nya cykelbanor som byggs går längs med järnvägsleden.

– Här kommer vi anlägga ett nytt supercykelstråk som ska gå från Norra vägen fram till Alet. Det är en sträcka på cirka två kilometer, säger Annelie Johansson är trafikmiljöingenjör på Halmstad kommun.

Vad är ett supercykelstråk?

– Det är en cykelsträcka med högre standard än de övriga cykelbanor som vi har i dag. Vi kommer att kunna bygga bredare, och det är helt enkelt för att vi ska kunna skilja på cyklister och fotgängare.


De så kallade supercykelstråken kommer att byggas från samtliga bostadsområden in till centrala Halmstad och resecentrum. Dessutom kommer två ringar runt stan att byggas runt staden.

– Kommunen har politiska mål att öka andelen fotgängare och personer som åker med kollektivtrafik. Det handlar mycket om att bygga bättre för de som är minst skyddade, våra fotgängare och cyklister.


Magnus Hagström
magnus.hagstrom@sverigesradio.se

Karin Ingströmer
karin.ingstromer@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista