Harplingetvätten ska undersökas ännu en gång. Foto: Göran Frost/Sveriges radio
Halmstad

Fortsatta undersökningar av kemtvättsgifter

1:48 min

Halmstad kommun har fått ytterligare nära en miljon kronor för undersökningar kring den före detta kemtvätten i Harplinge. Det har gått fem år sen larmet gick om farliga miljöutsläpp där.

För två år sen konstaterades att klorerade kolväten HAR läckt ut i grundvattnet. Och det har sagts att marken nog måste saneras. Men först alltså - fler undersökningar.

– Vi jobbar för att få en så bra grund som möjligt för att få pengar från Naturvårdsverket för åtgärder, säger Niklas Lidström på Halmstad kommuns samhällsbyggnadskontor.

Den före detta kemtvätten i Harplinge finns med på listan över de värst förorenade ställena i Halland. Halmstad kommun har konstaterat att klorerade kolväten har nått grundvattnet. Och förhöjda halter, fast under gränsvärdena, har mätts upp vid lantmännen.

I år har dricksvattenbrunnar kontrollerats, nya grundvattenprover tagits och så sent som för nån vecka sen togs nya markprover. Nu har kommunen alltså fått ytterligare 900 000 kronor via länsstyrelsen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista