Pilkington. Foto: Lars Salomonsson/Sveriges Radio
Halmstad

Stena Metall tar över Pilkington

1:41 min

Stena Metallkoncernen köper Pilkingtons fastighet i Halmstad för att använda i sin återvinningsverksamhet. Pilkington stängde ner fabriken i januari i år och det har spekulerats i om just Stena skulle ta över lokalen.

Redan i februari spekulerades det kring att Stena Recycling kunde tänkas ta över fastigheten i Kistinge industriområde.

Pilkinton meddelade redan i november förra året att de skulle stänga ner verksamheten. Och i januari avslutades produktionen – då man slutade fylla på ugnen och 230 personer fick lämna sina jobb.


Nu tar alltså Stena Metall över Pilkingtons fastighet. Enligt produktionsdirektören Mats Ottosson menar att det stärker stadens roll som nordiskt nav i Stena-koncernen.

– Halmstad är egentligen vårt produktionsmässiga nav, till och med för koncernen.


Sedan många år tillbaka har Halmstad varit ett viktigt produktionscentrum för Stena Metallkoncernen med totalt 195 medarbetare på tre anläggningar.

Enligt företaget ökar nu deras möjligheter att investera i sina framtida planerade processer för ökad återvinning av metaller och andra råmaterial.

– Alla aktiviteter är inte bestämda ännu. Vi håller på kontunerligt och utvecklar våra processer för att återvinna mer metaller, säger Mats Ottosson som är produktionsdirektör.


Nyheter P4 Halland
nyheter.halland@sverigesradio.se

Stena Metallkoncernen

Stena Metallkoncernen samlar in, förädlar och återvinner alla typer av avfall. En ständig målsättning är att utveckla nya innovativa sätt att hantera samhällets avfall med hållbara metoder för kunder, miljö och samhälle. I koncernen ingår också produktion av aluminium från återvunnen råvara, finansverksamhet samt internationell handel med stål, metaller och olja. Stena Metallkoncernen bedriver verksamhet på 250 platser i 14 länder.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista