Vårdhemmet anklagas för felaktig hantering av mediciner. Foto: Scanpix
Laholm

Anklagelser om sexköp och droger på vårdhem

1:49 min

Anmälningarna beskriver en ohållbar situation för både anställda och patienter. Slarv i hanteringen av narkotikaklassade läkemedel, bristande kompetens hos personalen och försäljning av både sex och narkotika på boendet är några av anklagelserna som riktas mot Göstorpsgården.

– Det här är ett boende, de enskildas egna hem. Och där har man möjlighet att göra saker som kanske inte alltid är varken lagliga eller okej men som man som verksamhet har väldigt svårt att förhindra, säger Lars-Erik Gotthard, inspektör på IVO.


Göstorpsgården är ett psykiatriskt vårdhem som drivs av företaget Haga Göstorps psykiatri. På Göstorpsgården bor ett 20-tal personer med psykiska funktionshinder.

IVO, Inspektionen för vård och omsorg, har inlett en större undersökning av vårdhemmet Göstorpsgården i Laholm efter anmälningar gjorda av tre tidigare anställda. Anmälningarna gäller bland annat felaktig hantering av mediciner och hårdhänt personal.

– Vissa personer kanske utsätter sig själv för risker, men vi får ändå inte gå in och begränsa, säger föreståndaren på Göstorpsgården, Anna Bengtsson.


Lisa Hedström Arvidsson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista