IT-bibliotekarie Helena Sandström tycker att det är spännande med det nya systemet. Foto: Astrid Adelgren/Sveriges Radio
HYLTE

Fritt system ger biblioteket makt

1:29 min

Som första kommun i Sverige använder sig Hylte nu av bibliotekssystemet Koha, som har öppen källkod. Det innebär att personalen har makt att anpassa programmet efter hur de själva vill ha det– och dessutom är det billigare.

Det var när Hylte kommun behövde spara pengar, som man beslöt sig för att byta ut det gamla bibliotekssystemet mot Koha.

Koha kostar bara hälften så mycket som det tidigare systemet, men har också andra fördelar.  Det nya systemet har öppen källkod, vilket innebär att bibliotekspersonalen har större makt att själva anpassa programmet som de vill ha det, istället för att vara beroende av ett särskilt företag.

Runt om i världen finns det många bibliotek som använder Koha, och tillsammans hjälps man åt att utveckla programmet.

Att byta ut hela datorsystemet i Hylte var både svårare och dyrare än vad man hade tänkt sig. Projektledare Viktor Sarge menar dock att arbetet kommer att göra nytta även längre fram, eftersom nästa bibliotek som vill byta till Koha inte kommer att behöva lägga ner samma arbete.

– Nu när vi har gjort det så behöver inte nästa bibliotek göra om samma grejer. Nu finns det ett färdigt sätt att byta från det gamla systemet till Koha, som vi delar med oss öppet av till andra.

Astrid Adelgren
astrid.adelgren@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista