Foto: Therese Jahnson/Scanpix.
Kungsbacka

Konsult kostar 11 000 kronor om dagen

"Mycket mer värt att ha en chef på plats"
1:13 min

Kungsbacka kommun har nu en lösning för att få bukt med problem på byggavdelningen. Detta efter att förvaltningen haft konflikter i ledningen och fått usel kritik från näringslivet.

Det är kommundirektören Ann -Charlotte Järnström som fattat beslutet att hyra in en chef för till en kostnad på runt 150 000 kronor i månaden. Detta i stället för att lämna platsen tom.

Det har varit osäkert kring ledarskapet för plan- och byggnadsförvaltningen i Kungsbacka sedan i mars då den senaste chefen valde att gå efter en konflikt med politikerna i nämnden. Då tillsattes en tillförordnad chef, som nyligen gått vidare till annat jobb.

– Och en lucka uppstod, som Ann-Charlotte Järnström beskriver det.


Hon har då valt att hyra in en chef till en kostnad på ca 1500 000 medan en ny chef rekryteras. Det anser hon vara helt motiverat.

– För kommunen är det mycket mer värt att ha en chef på plats och betala ett marknadsmässigt pris för det, än att inte ha en chef på plats.

Hon ser inte detta som anmärkningsvärt utan menar att både kommuner och företag begagnar sig av metoden att hyra in chefer vid behov. Hon påpekar också att det inte handlar om en lön på 150 000 kronor, utan kommunens kostnad till företaget som hyr ut konsulten.

Karin Hartmann
karin.hartmann@sr.se


Nyheter P4 Halland
nyheter.halland@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".