1 av 2
Foto: Erik Mårtensson / Scanpix
2 av 2
Halmstad

Polisanmälan fick kommunen att varna inför Skoljoggen

3:40 min

Efter att tre flickor i årskurs nio berättat om hur de blev förföljda av en okänd man gick Halmstad kommun ut med en varning inför Skoljoggen. Detta fick arrangören Björn Laid att reagera starkt

– Jag tycker att det är tråkigt att man gör det på det sättet. Nu finns det ju skolor som inte kommer hit på grund av det, säger Björn Laid som är arrangör för Skoljoggen.


Trönningeskolan polisanmälde i tisdags eftermiddag att tre flickor i årskurs 9 blivit förföljda av en okänd man när de var ute och joggade.

Händelsen fick kommunen att gå ut med en varning på sin hemsida, riktad till personalen på skolorna. Så här skriver kommunen:

"Överväg alla evenemang utanför förskolans/skolans område utifrån hur förskolan/ skolan kan ansvara för barnens/ elevernas säkerhet. Detta gäller till exempel aktiviteter som Skoljoggen."

Förutom frivilliga krafter från gymnasieskolor, kyrkan, Röda korset finns både civilpoliser och poliser på plats runt om i staden. Och det förvånar Björn Laid att kommunen går ut med en varning till ett så pass bevakat arrangemang.

– Vi har nästan säkerhet i nivå med ett fotbolls-EM.

– Såna här pajasar finns ju tyvärr i samhället, men här går de in i en råttfälla om det skulle hända något här, säger Björn Laid.

Du låter frustrerad?

– Jag tycker att det är synd. Här hade de kunnat känna sig fullständigt säkra. Som du ser, här är poliser och vakter precis överallt.

– Jag tycker att det är fel sätt att bemöta. Då har ju pajasarna vunnit. Jag tycker inte att man ska dra ner på ett sånt här arrangemang, för detta är så jäkla viktigt. Istället samla resurser på skolan, ta med er allt ifrån idrottlärare till rektorer och skolsköterskor.


Trots Halmstad kommuns varning
är det många barn som deltar i årets upplaga av Skoljoggen, närmare bestämt 32 227 barn, som dessutom får korv och glass vid målgången eftersom evenemanget firar 35 år.

– Det gör mig så stolt och glad, säger Björn Laid.


Karin Ingströmer
karin.ingstromer@sverigesradio.se

De senaste händelserna

Tisdag 27 augusti, Olaga hot.

Snöstorpsskolan cirka klockan 10.00. 11-årig pojke berättade att han hölls fast av äldre man som uttalar hot mot pojken.

Torsdag 29 augusti, Misshandel. (Efter polisens utredning avskrevs ärendet)

Sofiebergsvägen cirka klockan 08.20 (mellan Sofiebergskolan och Stenstorpsskolan). 11-årig pojke på cykel berättade att han stoppas av maskerad man som ristar pojken med vasst föremål på armen.

Måndag 2 september, Olaga hot.

Vallåsskolan vid bussgatan cirka klockan 14.10. 11-årig pojke på gymnastiklektion utanför skolområdet berätatr att han hålls fast och en ökänd man säger att han ska skada pojken.

Måndag 2 september, Ofredande.

Wallbergsskolan, Slottsmöllan cirka klockan 15.15. 14-årig pojke berättar att han väntar på skjuts från skolan. En grön bil med en man i stannar och frågar om pojken vill ha skjuts.

Torsdag 12 september

Misstänkt ofredande. En flicka som anmälde att en man klev ur en bil och gick fram och pratade med henne när hon stod vid en busshållplats vid Gunillaparken i centrala Halmstad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista