1 av 3
Längst bort där Lagan kröker ligger Ängstorps reningsverk. Foto: Maja-Lena Hamrén/Sveriges Radio
2 av 3
Hit, till Ängstorps reningsverk vid Lagan i Laholm, skall föras också allt avlopp från Hedhuset nära Båstad och från Veinge, är planen. Foto: SR Halland
3 av 3
"Hoppas man inte förstör miljön för fisken här", säger Poul Rasmussen, gästande sportfiskare i Lagan, alldeles nedanför utsläppet från Ängstorps reningsverk. Foto: Maja-Lena Hamren
Laholm

Brister i ny utredningen om reningsverket

"stämmer inte med det vi hört från allmänheten"
1:58 min

Inte heller den nya utredning som gjorts inför utbyggnaden av Ängstorps reningsverk i Laholm håller måttet, anser Laholms miljökontor.

Det är allmänheten som lämnat viktig information om vad som brister även i den nya utredningen från Laholmsbuktens VA-nämnd. Det berättar miljö- och hälsoskyddsinspektör Malin Andersson:

– Vi tycker inte riktigt att de data som är redovisade i utredningen stämmer med de uppgifter vi har hört från allmänheten. Till exempel har vi förstått att det kan vara stopp för flödet i Lagan under ett antal timmar under ett dygn, och att det är fler dygn som flödet stoppas än vad som anges i utredningen.

Det handlar om hur mycket vatten som flödar i Lagan och som kan späda ut och föra bort reningsverkets utsläpp som går rakt ut i ån, nedströms kraftverket.


Det var efter att en sportfiskare påpekat att Statkraft ofta stoppar flödet i Lagan, så kallad nolltappning, som det blev stopp för planerna på att bygga ut reningsverket på ett samrådsmöte på länsstyrelsen i januari.

Bland annat krävde länsstyrelsen en ny och bättre utredning av miljöföljderna för Lagan där man vägt in att vattnet ofta står still. Men när nu den nya utredningen är gjord så är man fortfarande inte nöjd på Laholms miljökontor.

– Nej, vi ser att de bara redovisat hela dygn med nolltappning, och de uppgifter vi fått är att även stänger av flödet under vissa timmar på dygnet. Så vi skulle vilja ha en mer utförlig redovisning av hur det ser ut under ett dygn, och särskilt då sommartid, när vi har väldigt höga halter in till reningsverket.


Särskilt stor mängd avlopp produceras sommartid till reningsverket Hedhuset i Skummeslövsstrand:

– Och tanken nu är ju att detta skall ledas in till Ängstorp. Då vill vi att man redovisar ett värsta tänkbara scenario, vad som händer dagar med max-belastning och samtidigt stopp för Lagans flöde, säger Malin Andersson.

Ytterligare kritik i miljökontorets yttrande är att man saknar en utredning av de ekologiska konsekvenserna för Lagan, bland annat av påverkan av hormon- och läkemedelsrester i utsläppen från det nya och större reningsverket.

– För att reningsprocessen skall bli så bra som möjligt är det viktigt att alla uppgifter finns med så att vi kan ta ett beslut som är grundat på fakta, säger miljö- och hälsoskyddsinspektören.


Maja-Lena Hamrén
maja-lena.hamren@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".