1 av 2
Foto: Björn Larsson Rosvall/Scanpix
2 av 2
Halmstad

Petad sverigedemokrat försvaras lokalt

4:40 min

Det utsparkade sverigedemokraten Oleg Datsishin får nu stöd av partiet lokalt. De ville ha Oleg kvar i partiet och menar bestämt att han är missuppfattad och felciterad.

Ronny Ledström är ordförande för Sverigedemokraterna i Halmstad.

– Styrelsens ståndpunkt är att vi ville ha kvar Oleg och det var någonting som vi kämpade för in i det sista.

Vad är det som gör att ni vill ha kvar honom?

– Han är för det första omåttligt populär, inte bara internt, utan även bland sympatisörer. Och det har han blivit genom sitt opinionsarbete, säger Halmstadordföranden.

– Även om vi accepterar det här beslutet sticker vi inte under stolen med att det här är det hårdaste slaget mot vår organisation i Halmstad historia. Det kommer ta ett tag innan vi återhämtar oss från det här. Det är mycket känslor just nu.

Det är ganska allvarliga anklagelser, står du bakom Oleg i de här uttalandena?

– Nej, det här är uttalanden som ingen människa kan stå bakom.

Ronny Ledström säger att några av anklagelserna inte stämmer. Varken anklagelser om Oleg Datsishins inställning till förintelseforskning eller inställningen till det ukrainska högerextrema partiet Svoboda stämmer, menar Ledström, som kallalr det "befängt".

– Oleg har inte sagt de här sakerna. Det har tolkats så illvilligt av våra politiska motståndare. Oleg hävdar bestämt att det inte är så han har menat, utan han har blivit felciterad och missuppfattad.


Puls i P4 Halland
puls.halland@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista