Foto: Fredrik Sandberg/TT
Sverige

Farliga plaster i vanliga hygienprodukter

1:37 min

Naturskyddsföreningen varnar i dag för farliga plaster som finns i våra vanligaste hygienprodukter. När vi borstar tänderna, sminkar av oss eller rakar oss finns mikroplaster i många av de produkter vi använder. Dessa sköljs ut i havet och leder till skada för djuren i havet.

– Vi ser i vår undersökning att det finns en massa produkter med mikroplaster. De här mikroplasterna bryts inte ner utan de rinner ut med avloppet och hamnar ute i miljön och kan tas upp av en massa olika organismer i havet. Ibland så bär de med sig miljögifter som skadar livet i havet ganska allvarligt. Om livet i havet får i sig plastpartiklarna så kan det bli allvarlig förgiftning, säger Mikael Karlsson, ordförande på Svenska Naturskyddsföreningen.

Vi människor tillför ungefär 6,4 miljoner ton skräp till våra hav varje år. Skräpet som består av plast orsakar skada för djuren. Det naturskyddsföreningen nu varnar för är den osynliga plast som finns i de hygienprodukter vi använder i badrummet. Till exempel raklödder, tandkräm eller sminkborttagning.

För att inte vara med och bidra till att djuren i havet får i sig mikroplaster kan vi titta efter olika ämnen i de produkter vi köper – polyeten, polypropylen, polyvinylklorid med flera. Mikael Karlsson menar inte att det framför allt är konsumenten som bär ansvarer, men förklarar vad vi kan göra.

– Man kan förstås ställa frågor i butiken. Om man vill så kan man titta efter de här olika plasterna, det står på innehållsförteckningarna på kosmetik- och hygienprodukter. Men då måste man ha ganska mycket kunskap. Så det allra bästa är förstås om vi får en lagstiftning mot dessa farliga och helt onödiga produkter. Det krävs en lagstiftning för branschen klarar inte av att ta bort dem på egen hand.

Tove Sernrot
tove.sernrot@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista