1 av 2
Såhär såg Kungsbackaån ut när den svämmade över efter stormen Emil. Foto: Adam Ihse/Scanpix
2 av 2
Kungsbacka

Åtta miljoner kostar den förorenade marken

Kungsbacka kommun får ta drygt åtta miljoner kronor ur budgeten för att täcka kostnaderna för den sanering av förorenad mark kommunen tvingats göra, i samband med att översvämningsskydd byggs kring Kungsbackaån.

– Vi hade faktiskt befarat att kostanden skulle bli ändå större, men det är klart att det fortfarande är mycket pengar, säger Ulrika Landergren efter att kommunstyrelsen beslutat att anslå de 8,3 miljoner som det kostar att få bort de miljögifter som hittats i marken mellan Borgmästaregatan och Strömgatan i Kungsbacka.


Föroreningarna kom våren 2012 när arbetet inleddes med att bygga översvämningsskydd för Kungsbackaån.

De beräkningar som har gjorts för att sanera området innehåller en hel del osäkerhet, och i underlaget till kommusntyrelsens beslut påpekas att det kan komma nya räkningar när sanerignsarbetet fortskrider.

– Det är inte mycket att säga om detta. Den förorenade marken måste bort, så kostanden är inget att göra åt, säger kommunstyrelsens vice ordförande, Ulrika Landergren till Radio Halland.


Göran Frost
goran.frost@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista