Ofarlig grön färg vid Ringhals

Många boende i Bua har under måndagen ringt till Ringhals och oroligt undrat varför havet utanför kärnkraftverket fått en fluoriscerande grön färg, och om det är radioaktiva utsläpp. Men så är det inte alls utan vad det rör sig om är att en miljökonsult idag, med hjälp av ett ofarligt men mycket koncentrerat färgämne kartlägger sprickbildningar .

- Jag förstår att folk är oroliga för det ser konstigt ut, men det är helt ofarligt, säger Kristina Hargelius, miljökonsult som Ringhals anlitat.

Sprickorna gör att kylvatten rinner ner i ett dräneringsrör, något som upptäcktes vid stormen i januari. Sprickorna ska lokaliseras i förebyggande syfte inför eventuella framtida byggnationer och sprängningar.

- Det är naturliga sprickor i berget, som vi vill täta till om det behövs. Alternativt ha bra pumpar som pumpar bort vattnet hela tiden, säger Kristina Hargelius

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".