Halmstad

Kraftig ökning av industribränder

2:04 min

Det har varit en kraftigt ökning av bränder på industrier. Antalet industribränder i Halmstad har fördubblats på senare år, visar statistik från räddningstjänsten som P4 Halland tagit del av.

Branden på Stenas deponi i Fyllinge i måndags var den senaste i raden och bara turen gjorde att den tjocka röken gick ut över havet i stället för bostäder tätt inpå.

Samma tur med vindriktningen gjorde att man slapp evakuera boende vid storbranden i Halmstad hamn förra året, säger Gert Heinsvig, chef för förebyggandeavdelningen vid Räddningstjänsten i Halmstad:

– Hade vi haft en annan vindriktning den natten branden i hamnen var, så hade vi nog tvingats att utrymma vissa bostadsområden. Tack och lov slapp vi detta! säger Gert Heinsvig.


Inte minst risker för boende i närheten av industribränder gör att räddningstjänsten i Halmstad för noggrann statistik.

– Vi ser faktiskt en ökning de senaste sex åren. Industribränderna har blivit fler, konstaterar förebyggandechefen.

Och så här ser räddningstjänstens siffror ut. Åren 1998 till 2006 skedde i snitt åtta industribränder om året i Halmstad.

De senaste sex åren är snittet 15 bränder på industri eller industriell anläggning - nästan en fördubbling alltså.

– Finge man önska, så skulle man ha alla tunga, farliga industrier avskilt, med rejält avstånd till bostäder. Det vore det idéala. Men sån är inte verkligheten.

Trots statistikens tydkliga språk har ingen regelbunden brandinspektion på industrier skett i Halmstad sedan 2004.


En följd av att Lagen om skydd mot olyckor riktar in landets räddningstjänster på att förebygga de bränder där flest människor skadas, och det är trots allt vid brand i bostad.

Men nu har räddningstjänsten i Halmstad bestämt sig för att satsa mer tid och resurser på förebyggande inspektioner av industrianläggningar.

– Initialt koncentrerar vi oss på de stora företagen som vi bedömer att det blir störst påverkan från vid en brand, och där vi själva har sämst möjlighet att vara med och släcka, säger Gert Heinsvig.

Projektstart blir efter årsskiftet, enligt planen.


Maja-Lena Hamrén
maja-lena.hamren@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista