Riksdagsdebatten

Söder (SD) om Dibrani (S): "Förringa mitt folk"

1:47 min

I går kväll lade den halländske riksdagsledamoten Adnan Dibrani (S) upp en bild på Twitter från ett replikskifte mellan honom själv och Björn Söder (SD) – som fick mycket uppmärksamhet.


Själva debatten handlade om integration. Diskussionen hade styrt in på kostnader för invandringen när Adnan Dibrani ställde en fråga om varför Björn Söder är för skattesänkningar när han tycker att vården är så viktig.

Och det som väckte viss uppståndelse i sociala medier i Björn Söders svar var när Adnan anklagas för att förringa Sverige och svenskheten.

– Just i den stunden hinner man inte tänka så mycket, mer än att man blir lite fundersam. Sade jag någonting dumt? Vad var det som hände? säger Adnan Dibrani (S).

– Men allt eftersom man går in och ser i arkiven ser man att, herregud han spårar ju ur fullständigt. Man blir ju både ledsen och rädd med tanke på det han säger. Han är ju väldigt tydlig med att det är hans svenska folk och det är hans svenska land, så jag är exkluderad så det bara skriker om det.

Hur var reaktionerna i riksdagskammaren?

– De allra flesta oavsett om de tillhör Alliansen eller oppositionen var väldigt fundersamma kring det inlägget och gick därifrån med känslan att det är inte var riktigt rätt.


Hur kom det sig att du lade upp det på Twitter igår?

– I går efter att folk varit på mig, kände jag, nej, jag går ut med detta så folk vet hur de beter sig. Sen blev det en väldig stor tjohej kring det. Jag trodde inte att det skulle gå så snabbt i sociala medier, och jag har fått ett enormt stöd.


Om man går tillbaka ett par replikskiften jämför du själv Sverigedemokraterna med talibaner i deras kvinnosyn, har du själv spelat schysst?

– Jag påminner Sverigedemokraterna om att vi dagen innan haft en jättestor jämställdhetsdebatt och där fanns ingen sverigedemokrat representerad. Och då säger jag att jag förstår att denna frågan inte är viktigt dör fem med tanke på att mina vänner en gång sa till mig att det Sverige de ser och det samhälle som talibanerna ser är ungefär samma samhälle, det är att kvinnorna ska tillbaka till spisen.


Är det en bra nivå på debatter i riksdagen?

– Ja, det kan man ju alltid fråga sig.

– De har en fråga som är viktigare än alla andra och då ville jag visa på att det Sverige de ser är ett gammalt Sverige.


P4 Halland har sökt Björn Söder och Sverigedemokraterna för en kommentar.


Puls i P4 Halland
p4halland@sverigesradio.se

Så här sade Björn Söder i riksdagen:

"Herr talman! Jag tycker att det lite fräckt av Adnan Dibrani att komma hit som invandrare, som han stoltserar med, och förringa Sverige, svenskheten och svenska folket. Vi är alla invandrare i Sverige, säger han. Då är ju alla invandrare överallt i hela världen. Jag tycker att det är lite fräckt att stå här i Sveriges riksdags kammare, Sveriges högsta beslutande organ, och förringa mitt folk, svenska folket. Det tycker jag är lite fräckt."

- Björn Söder (SD)

Hela repliksskiftet:

Följ länken till riksdagens hemsida och läs hela replikskiftet i debatten om integration i riksdagen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista