Bärgning av urspårade tågvagnar inleds

På onsdagen räknar räddningstjänsten med att kunna börja arbetet med att tömma de fyra urspårade vagnarna på klor.

På tisdagen undersöktes det urspårade tåget norr om Kungsbacka, och det är bestämt hur bärgningsarbetet kommer att gå till.

Men det kommer att ta flera dagar innan tågtrafiken går som vanligt igen mellan Kungsbacka och Göteborg. Också tågtrafiken mellan Varberg och Borås kommer att påverkas eftersom godstrafiken kommer att dirigeras om till den banan på kvällstid.

Risken för utsläpp är mycket låg enligt räddningschef Kjell Collstedt.

Efter att vagnarna tömts på klor görs på torsdag eller fredag en ny bedöming av situationen och säkerheten, innan man börjar lyfta de urspårade vagnarna.

Vid olycksplatsen ska elledningarna tas ner, och en väg byggas så att man får fram lastbilar och de tre lyftkranar som behövs för att senare lyfta loket och de fyra klorvagnarna, av sammanlagt tolv, som spårat ur.

Efter olyckan evakuerades igår en förskola och ett hem för funktionshindrade nära olycksplatsen, och det blir ännu ingen tillbakaflytt till dessa ställen. Det har talats om att när vagnarna töms, göra en större evakuering, men det behövs inte, enligt räddningschefen Kjell Collstedt.

Varför godståget inte stannade på stickspåret vid Ledsgård, utan fortsatte rätt igenom stoppbocken, är fortfarande oklart. Inget anmärkningsvärt fel har ännu upptäckts, enligt Green Cargos regionschef i Göteborg Jarl Samuelsson.

Med anledning av tågolyckan och det kommande bärgnings- och saneringsarbetet har Landstinget Halland och Sjukhuset i Varberg aktiverat sin beredskapsorganisation. Det betyder bland annat att sjukhuset har en beredskap för att ta emot eventuella skadade och personer som blivit utsatta för klorgas i samband med saneringen av olycksplatsen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".