Besparing på skola får stora konsekvenser

Beslutet på onsdagen i barn- och utbildningsnämnden i Falkenberg att spara 25 miljoner kronor kan få stora konsekvenser. För Ullareds rektorsområde blir det 13½ tjänst och Kate Svensson, rektor och ansvarig för ekonomin där säger att om besparingarna genomförs så kommer man behöva lägga ner skolor.

Kate Svensson säger att besparingarna slår extra hårt mot just hennes rektorsområde eftersom flera av kommunens mindre skolor finns där.

En av skolorna i Ullareds rektorsområde som drabbas är Apelskolan, där en konsekvensanalys visar att 2,5 tjänster kan komma att försvinna i och med besparingarna. Enligt Linda Höidal lärare och facklig representant på Apelskolan blir det färre lektioner i halvklass och sämre specialhjälp för de svagare eleverna.

- Det måste vara tråkigt för eleverna att alltid få höra att det inte finns pengar, det höjer ju inte ens människovärde att känna att man blir sparad på som ung människa, säger Linda Höidal.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".