Halmstad

Sensationellt lavfynd vid köpcentrum

1:34 min

Man behöver inte tränga långt in i orörd skog för att hitta sällsynta eller nya arter. Det går lika bra att fynda på träden längs parkeringsplatsen på köpcenteret Flygstaden i Halmstads utkant. Här har man nämligen helt nyligen upptäckt nya eller utrotningshotade arter av lavar.

- I det här området hittade vi tre olika arter av de här sällsynta bladlavarna. Förutom getlav och liten getlav är det också punktsköldlav och den har inte heller hittats tidigare i Halland. Den är känd bara från några få platser runt om i Sverige och då oftast på nyplanterade träd i stadsmiljöer, säger Örjan Fritz, naturvårdsbiolog som har undersökt lavarna för Halmstads kommuns räkning.

- Det finns både snabbväxande och långsamväxande lavar, men de här bladlavarna vi har här nu kan växa till sig ganska snabbt i rätt miljö, kanske någon centimeter per år.


Örjan Fritz har undersökt 450 träd runt köpcentret och hittat unika lavar på fyra träd. Men eftersom det är fullt av planterade träd i de flesta kommuner i Sverige väntar nya fynd runt hörnet.

- Ja, det finns säkert mycket mer att hitta, som inte är inrapporterat ännu. Och även om de här 450 träden är välinventerade nu, så om några år kanske nya arter har lyckats kolonisera just de här träden.

- Så man måste ha tålamod när man går där och söker och söker, men till sist hittar man något och då blir man som lavälskare glad och får en spännande extra krydda i tillvaron, säger Örja Fritz med ett leende.


Lars Salomonsson
lars.salomonsson@sverigesradio.se