Filippinerna

Hela familjen saknas efter tyfonen

1:44 min

Marian Sture bor i Vallda, men har större delen av sin släkt i Tanauan i den hårt drabbade provinsen Leyte. Hon visar bilder från förödelsen, det är skräp överallt och enligt Marian rapporterar nyheterna om fler än ett tusen döda i hennes by.

Samtidigt som hjälporganisationer arbetar med att få fram hjälpen till de som behöver det på Filippinerna just nu väntar oroliga anhöriga i Sverige på besked om hur det är med deras familjemedlemmar.

– Mina föräldrar, min mors släktingar och min fars släktingar. Hela släkten.

– Vi försökte ringa, men det är ingen som svarar.

Marian Sture och hennes syster MayAiza Mendoza sitter bredvid varandra – mellan sig har de näsdukar som båda hela tiden tar av för att torka tårarna. De har inte hört något från sin familj eller någon i byn sen i torsdags. Det var bara för en stund sen som det första nyhetsinslaget kom från just deras by.

– De har inte ätit på flera dagar nu, så därför vill de gärna att nån ska hjälpa dem med maten, vatten, medicin.


På bilderna i nyheterna visar de torget bara några minuter från deras hus där det ligger bråte och kroppar som är dolda av tyg.

– Vi vill gärna åka hem, men det är bättre att spara pengar så vi kan skicka, säger Marian Sture.

MayAiza Mendoza är bara här på besök och ska tillbaka till sitt hem i Tanauan, men nu vet hon varken om hon har hem eller hur det är med hennes familj.

– Jag vet inte om vi har ett hus nu, jag hoppas att allt är okej, även om det inte finns några hus kvar. Bara min familj är okej.


De som vill bidra kan sms:a ordet orkan till 72999 för att stödja Radiohjälpens insamling till offren i Filippinerna.


Jonna Burén
jonna.buren@sverigesradio.se