Varberg

Varbergs kommun vill servera lokalt

1:45 min

Varbergs kommun vill kunna servera mer närodlat och kött från djur som har levt och slaktats enligt svensk djurskyddslagstiftning på skolor och i äldreboenden. Därför vill kommunen locka lokala leverantörer av frukt och grönt och kött och chark att delta i den kommande livsmedelsupphandlingen.

– Vi har fantastiskt duktiga livsmedelsproducenter i varberg med omnejd. Och det är klart att de ska vara med och känna att de kan vara med på en upphandling, säger Harald Lagerstedt som är centerpartist och servicenämndens ordförande i Varbergs kommun. Förra veckan skickade han ut en inbjudan till en mängd lokala leverantörer av frukt, grönt, kött och chark här i Varberg till en träff för att diskutera möjligheten att vara med att lämna anbud i kommande livsmedelsupphandling och alltså till slut kanske få leverera just sin produkt till skolor och äldreboenden i kommunen.

– Många mindre företag känner att de inte kan vara med i en upphandling eftersom det är komplicerat och stort, men vi vill bjuda in alla och se möjligheter, säger han.

Vad är syftet?

– Det är många syften. Dels måltidsupplevelsen, utbildningssyfte och självklart att vi som kommun skickar signaler till våra duktiga producenter att vi ska handla av er.

Varbergs kommun antog för flera år sen en kostpolicy som i korta drag sa att det ska bli mer närodlat i skolor och äldreboenden, att djuren ska vara rena och ha haft en god omsorg och transporterna ska minska. Att få lokala producenter med på tåget bidrar till att detta, säger Harald Lagerstedt. Och kosta lite mer det kan det få göra.

– Det handlar om att få bra råvaror till rätt pris. Får du bra råvaror så kanske du inte behöver köpa så mycket, säger han och tillägger att det handlar om vad det är du har kvar på tallriken.