Guitta Attalah Hajj arbetar på länsstyrelsen i Halland. Foto: Maja Jerosimic/Sveriges Radio
Halland

Ökat tryck på kommunerna att ta emot flyktingbarn

1:29 min

Från årsskiftet ökar trycket på kommunerna att ta emot asylsökande ensamkommande barn. Migrationsverket får rätt att anvisa barn till kommunerna – som då inte kan säga nej oavsett om de har en överenskommelse eller ej.

I dag samlas folk från kommunerna på länsstyrelsen för en första information om lagen av bland andra Richard Svanegård från Migrationverket.

– Vi tar en utgångspunkt i barnens bästa, och barnens bästa innebär att de ska kunna veta vilken kommun som är den ansvariga kommunen. Hittills har det varit så, att har det inte funnits tillräckligt med platsr då har barnet blivit kvar i den kommun där man har dykt upp.

– Nu blir det en jämn fördelning mellan landets kommuner, säger Richard Svanegård från Migrationsverket.

Kommer det innebära att många kommuner kommer att ta emot fler ensamkommande flyktingbarn än tidigare och andra kanske färre?

– Definitivt. Många kommuner kommer behöva ta emot fler. Några enstaka kommuner kanske kommer ta emot färre.

På dagens information finns boendechefer och representanter från de halländska kommunerns socialförvaltningar med, men också ekonomer och överförmyndare. Hur den nya lagen ska tillämpas och vilka ersättningar som gäller är ämnen som tas upp.

– Vi har ju faktiskt mottagning för ensamkommande flyktingbarn i alla våra sex kommuner, säger Guitta Atallah Hajj är intergrationssamordmare på länsstyrelsen.

Har du varit i kontakt med politiker som säger att det här klarar vi inte av?

– Inte i Halland, men vi vet ju att vi har hört andra politiker i andra län som tycker att det här är ju inte bra.


Vad tycker du om att Migrationsverket nu får rätt att anvisa barn till kommunerna?


Lars Salomonsson
lars.salomonsson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista