Tjuvarna gick in genom fönstret. Foto: Jonna Burén / Sveriges Radio
Halland

November högsäsong för tjuvarna

"Vi hade varit bortresta"
1:50 min

November är högsäsong för villa- och lägenhetsinbrott. Men det har varit fler inbrott så här långt än vad det har var samma period förra året. Det handlar ofta om att man går in genom en altandörr eller ett fönster. Så var det för Katarina Jonsson i Varberg som hade inbrott nu i helgen.

– Vi hade varit bortresta över helgen sen såg jag att här låg massa grejer som inte ska ligga här, precis samtidigt sa min son att "Oj då, nu har vi haft inbrott igen", för då hade de brutit sig in via hans fönster här, säger Katarina Jonsson och visar upp fönstret som de brutit sig in i. 

Det finns inga spår från att någon varit i huset, förutom det förstörda fönstret i sonens rum. 

– Han skulle helst vilja mura igen det. 


Det är inte första gången familjen Jonsson har inbrott, det är nästan precis ett år sen det förra inbrottet var. Ett annat fönster men samma sak, tjuvarna tog med såg sådant som är lätt att få med sig.  

– Handväskan, smycken, Elvis jultidningspengar som låg i ett kuvert. Klantigt kanske, men det är ju så man gör hemma, säger Katarina Jonsson. 
– Jag blir mest förbannad. Det är väldigt energikrävande och frusterarnde och utmattande att hålla på med de här grejerna.

Den här perioden är den tiden på året som det är flest inbrott säger polisen. Men just i år har det varit fler än vanligt. Polisens händelserapporter skvallrar om att det ofta går till ungefär likadant. 

    • Inbrott i villa, Daggarp. Okänd gärningman har tagit sig in i villa genom att bryta upp ett fönster.
    • Kungsbacka - Okänd gärningsperson har brutit upp ett fönster till en villa på Vikekärrsvägen i Kungsbacka.
    • Veddige. Två villor har haft inbrott under kvällen med samma modus. Målsäganden har lämnat sina villor tidigt på kvällen och när de återkommit ett par timmar senare märker de att någon tagit sig in genom altandörren och tillgripit gods.


Hittills i november har det varit drygt 30 inbrott i Halland – under hela november förra året var det 69 inbrott. Fortsätter det i samma takt är det en ökning på över 30 procent.

– Våra barn är elva och 13 år och vågar vara hemma själva, det känns inte så roligt att de inte kan känna sig trygga hemma, han sa själv: "Det är skitjobbigt att man inte kan känna sig trygg här hemma", säger Katarina Jonsson. 


Jonna Burén
jonna.buren@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".