P4 Morgon

Lyssnare: ”För få har reflexer”

5:03 min

40 procent av hallänningarna använder reflexer utomhus när det är mörkt, påstås det i en färsk undersökning. Men enligt de lyssnare som P4 Morgon pratat med stämmer inte det.

Försäkringsbolaget IF har låtit undersöka reflextätheten i landet. I topp ligger Dalarna där varannan uppger att de alltid bär reflexer när de är ute och går i mörker. Blekinge, Jämtlands och Jönköpings län kommer därefter. I botten ligger Skåne, Stockholms och Uppsala län.

Halland ligger någonstans i mitten, då 40 procent av invånarna uppges använda reflex. Men det låter som en hög siffra, enligt de P4 Morgon-lyssnare som hört av sig.
– Och många av dom som har reflexer har gamla utslitna. Reflexer är färskvara. Jag körde förbi ett par som var ute med hunden i Hylte. De hade gamla fleecetröjor där reflexerna var uttvättade, säger chauffören Ove Kjellberg.

En anna  som är ute mycket i den halländska trafiken är Peter Danielsson.
– Jag har sett många skräckexempel. Det var en kille som gick utmed Nissatigen, som är Hallands näst största väg, utan reflex. Jag körde förbi honom varje morgon och tillslut tog jag kontakt med honom och sa till att han skulle skaffa en reflexväst. Jag tycker inte synd om honom, jag tycker synd om den som kommer köra ihjäl honom. 

Lyssnaren Jon Gustavsson jobbar som taxiförare i Varberg och har många mil bakomratten, främst i mörker.
– Jag tycker reflexvästar är överskattade, men ser inte dom röra sig. Då är det bättre med en vanlig vingelbricka, säger han.

Madeleine ringde in och var förbannad på småbarnsföräldrar. Hon har stött på många barn utan reflexer på väg till skolan.

Jeanette Eriksson hörde också av sig apropå barn.
– I Frillesås och Landa är folk fruktansvärt dåliga på att ta på sig och sina barn reflexer. Själv har jag fyra barn som åket buss till skolan och jag cyklar till jobbet, vi ser ut som julgranar men det kan aldrig bli förmycket.

Andra tips som kommit handlar om att man inte ska glömma att sätta reflexer på sina djur. Och ska man tvätta en reflexväst så är det viktigt att inte använda sköljmedel berättade en lyssnare.