Halland

Det är färre poliser i Halland

1:52 min

I dag finns det 30 färre poliser jämfört med rekordåret 2010. Efter flera års storsatsning på fler poliser i Halland har trenden vänt. Och kurvan fortsätter att peka nedåt.

Nästa år väntas ytterligare tio poliser försvinna. Katharina von Sydow är ordförande för Polisförbundet i Halland.

 – En känsla jag har är att det här är väldigt kortsiktigt. Vi har utvecklat våra metoder i Halland och vi har fått ner brottsligheten. Vi vill fortsätta att möta allmänhetens krav på minskad brottslighet och öka tryggheten, säger hon till P4 Halland.

Fler poliser och synligare poliser har varit en kärnfråga både alliansen och den socialdemokratiska regeringen under det senaste decenniet. Och när hela landet kunde räkna in 20.000 poliser var Halland det län som fått det största tillskottet.

Vid millennieskiftet hade Halland 368 poliser. Tio år senare var siffran 571 vilket är en ökning med 55 procent.

Men budgeten ger inte längre utrymme för så många. Pensionsavgångar och Riksspolisstyrelsens nya fördelningsmodell minskar styrkan successivt.

Fördelningsmodellen går ut på att län som anses ha gott om poliser ska släppa i från sig kapacitet varje gång någon slutar frivilligt till län som behöver förstärkning.

Eftersom Halland är ett så kallat minuslän ska resurser flyttas härifrån till län som exempelvis Stockholm, Skåne och Västerbotten.

Monica Hallberg, tillförordnad stabschef för Hallandspolisen, jobbar just nu med nästa års budget.

 – Vi måste säkra och prioritera den yttre verksamheten. Vi har nationella mål när det gäller viss brottstyper. Det gäller våld i offentlig miljö, brott i nära relationer och inbrott i bostad.

Anna Nyberg
anna.k.nyberg@sverigesradio.se

Så ska resurserna fördelas över landet

Rikspolisstyrelsens fördelningsmodell går ut på att län som anses ha för många poliser i förhållande till problembilden (minuslän) ska lämna ifrån sig resurser till de län som har de omvända förutsättningarna (pluslän). Övrig län anses vara i balans och påverkas inte.

Minuslän: Halland, Kalmar, Kronoberg, Blekinge, Östergötland, Gotland, Västra Götaland, Värmland, Dalarna, Västernorrland, Jämtland och Norrbotten.

Pluslän:  Stockholm, Skåne, Västerbotten, Sörmland och Västmanland.

Län i balans: Uppsala, Jönköping, Örebro och Gävleborg 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.