Falkenberg

Hassan stämmer facket på en halv miljon kronor

1:57 min

Först fick han en varning när han var sjukskriven – sedan blev han uppsagd när han var på semester och facket gjorde ingenting. Det här berättar Falkenbergsbon Hassan Shuraida som nu stämmer Fastighetsanställdas förbund på nästan en halv miljon kronor för att de sa att de skulle ta sig an hans fall men sen inte drev Hassan Shuraidas sak.  

– Vi ska hjälpa dig att få ditt jobb igen. Jag sa "okej", facket som jag betalat till i sex år nu och är medlem hos. När de är emot mig, vem ska jag tro på då? 

Vi sitter hela familjen, Hassan, hans fru och tre barn i en liten etta i Falkenberg. Den äldsta dottern vill att pappa hjälper henne att välja film på datorn och pappa försöker att prata samtidigt som barnen pockar på uppmärksamhet. 


Innan Hassan Shuraida blev av med jobbet bodde de i en trea i ett radhus, men de var tvungna att flytta till en billigare lägenhet. Det finns nästan inga möbler och inget på väggarna, de har sålt allt de har. Soffan har de fått av en vän.

– Det har varit jättesvårt, det har varit dagar där det inte finns bröd för barnen, det har varit dagar där vi varit utan blöjor, mjölk eller någonting, berättar Hassan Shuraida. 

Det var när han var på semester, vilket han säger att företaget hade gått med på, som han fick ett brev hem om att företaget ansåg att han hade sagt upp sig själv eftersom han inte var på jobbet.


Även Fastighetsanställdas förbund fick brevet, men de gick inte i tvist om det, menar Hassan Shuraida. Inte heller hade de gått i tvist om att han skulle bli omplacerad tidigare.

Det har nu lett till att Hassan Shuraida har stämt förbundet – hans advokat skriver i stämningen att Fastighetsanställdas förbund har agerat vårdslöst – och att det lett till att Hassan Shuraida blev av med jobbet utan ersättning.

Fastighetsanställdas förbund vill inte kommentera stämningen utan säger att de håller på att utreda vad som har hänt men att det alltid är ett misslyckande om de blir stämda av en medlem. 


Jonna Burén
jonna.buren@sverigesradio.se

Detta stämmer han facket för

Större delen av ersättningen handlar om förlorad arbetsinkomst, men det handlar också om kränkning. Totalt handlar det om 468 539 kronor. 

  • Kränkning 100 000 kronor
  • Brott mot föreskrifterna i LAS, Lagen om anställningsskydd 10 000 kronor
  • Löneförlust 312 568 kronor
  • Semesterersättning 33 771 kronor
  • Arvode för ombud 12 200 kronor
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.