Ofullständig sexbrottslag tycker åklagare

Den nya sexbrottslag som riksdagen klubbade igenom i veckan kommer inte att innebära att fler anmälda fall av våldtäkt leder till åtal. Det tror åklagare Sonja Seligmann i Halmstad.

Seligmann tycker att den nya lagen är bra på många sätt, men att den kanske inte är den genomgripande förändring som man vill ge intryck av.

När det gäller problemet med att så få anmälda fall av våldtäkt leder till åtal så kan man troligen inte lösa det genom lagstiftning, tror Sonja Seligmann. Rent allmänt så är det ett väldigt svårt brott att bevisa, säger hon till P4 Radio Halland.

Den nya lagen innebär att fler gärningar kommer att bedömas som våldtäkt och att straffen höjs.

Tillexempel kommer det framöver inte att spela någon roll om det är kvinnan själv eller någon annan som har satt henne i en så kallad hjälplös situation, något tidigare varit omdiskuterat i flera fall, när det gäller berusade kvinnor som blivit våldtagna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".