KUNGSBACKA

Höjd hyra hot mot teatrar

2:10 min

Alléteaterns teaterföreningar i Kungsbacka måste börja betala hyra för den gemensamma replokalen i gymnastiksalen i före detta Alléskolan. Det efter att Kungsbacka kommun chockhöjt hyran för Studieförbundet Vuxenskolan som tillhandahåller lokalen för föreningarna. Nu är de oroliga att teaterföreningarna kommer att tunnas ut.

För de sammanlagt närmare 60 medlemmarna i de åtta teaterföreningarna som verkar under Alléteatern innebär det en hyra på omkring 1 000 kronor per förening och månad. Reine Johansson som är verksamhetsutvecklare för kultur på Studieförbundet vuxenskolan i Halland är rädd att föreningarna kommer att tunnas ut och att de i vissa fall kommer att hoppa av samarbetet.

– Om man inte har råd att vara med och betala kakan om kakan nu blir så dyr så finns det en risk att de hoppar av, säger Reine Johansson på Studieförbundet vuxenskolan.

Det var 2012 som Studieförbundet vuxenskolan hittade en gemensam lokal för åtta olika teaterföreningar i Kungsbacka, i Alléskolans före detta gymnastiksal. Det var också då som Alléteatern bildades, en paraplyorganisation för dessa teaterföreningar med sammanlagt närmare 60 medlemmar.

Mikaela Zackrisson, ordförande för Kungsbacka teaterverkstad, en av de åtta föreningarna som är med i Alléteatern, visar runt i replokalen sedan 2012. Det är högt i tak och sparsamt möblerat. Endast ett fåtal rekvisita finns på plats eftersom det inte är så många som repar där just nu, säger hon.

– Det har varit otroligt positivt att gå ihop på det här sättet, säger hon.

Nu när rivningskontraktet mellan kommunen och Studieförbundet vuxenskolan förlängdes kom chockhöjningen av hyran. Den ska nästan dubbleras, från dryga 50 000 om året till lite över 100 000. Reine Johansson på Studieförbundet vuxenskolan säger att han var väl medveten om att det skulle komma en höjning på grund av en tidigare subventionering från kommunens sida, men inte att den skulle bli så stor.

– Det här är ett rivningskontrakt, jag tycker att det är en otroligt hög kvadratmeterhyra. För att bekosta den här dubbleringen så måste vi avgiftsbelägga våra medlemsföreningar, säger han.

– Om det blir de här pengarna som vi pratar om så innebär det att vi måste höja medlemsavgiften. Måste vi höja medlemsavgiften så finns det risk att medlemmar hoppar av eller att vi har svårt att rekrytera nya. Plus att vi inte har råd att avlöna en regissör som vi har gjort hittills, och kan vi inte det så faller hela konceptet, säger Mikaela Zackrisson.