Halland

Hon kallar sig fattigpensionär

1:26 min

Nästan varannan kvinnlig pensionär i Sverige lever under EU:s fattigdomsgräns. I dag får kvinnliga pensionärer i snitt 65 procent av det männen får. Och nu varnar myndigheter för att kvinnor kommer ha det tufft även i framtiden.

– Man letar fram gamla kläder och köper mat som ska gå ut som är billigt. Nu är det ju för jävligt, det är ingen som tänker på oss, de tar ner pensionen och ökar all mat och allting, säger en av de pensionärer i Varberg som själv kallar sig fattigpensionär.

I pengar betyder det 11 900 kronor jämfört med männens 18 300 kronor. Det är snittet, många har mindre pengar än så.

Nu varnar Pensionsmyndigheten och Riksrevisionen för att många kvinnor, även i framtiden, kommer att få det tufft ekonomiskt. Pensionsmyndigheten ska gå ut med en kampanj för att nå deltidsarbetande och lågavlönade kvinnor för att informera om risken för låga pensioner.

Kvinnor har helt enkelt tjänat mindre pengar och oftare varit hemma med barnen. Nu straffar det sig i och med att pensionen grundar sig på hur mycket du har tjänat. Eftersom kvinnor, även i dag, har mindre i lön och oftare jobbar deltid än män, kommer det att leda till att kvinnor kommer att ha lägre löner även i framtiden. Maria Hernström-Hemmingsson, som sitter i regeringens delegation för jämställdhet i arbetslivet ser mönstret tydligt.

– Det är ett resultat av det orättvisa arbetslivet, om det ska förändras krävs det så djupgående förändringar av det svenska samhället att man knappt vill ta i det, säger Maria Hernström Hemmingsson och fortsätter. 

– I de kvinnodominerande yrkena är lönen lägre än i andra yrken. Sopåkare tjänar mer än de som tar hand om våra gamla.

Nästan varannan pensionerad kvinna räknas som fattig enligt EU:s fattigdomsnivåer och för hon som kallar sig fattigpensionär i Varberg betyder det att hon får dra in på allt. 

– Det är för jävligt att vi ska klara oss på 10-11 000 kronor i månaden, med en hyra på sex. Men vad gör man?


Jonna Burén
jonna.buren@sverigesradio.se