Falkenberg

Falkenberg får behålla vård i livets slutskede

0:29 min

Den palliativa vården blir kvar i Falkenberg. Det överraskande beskedet som alla partier står bakom är att avdelningen ska öppna igen med 5-6 platser, precis som när den stängdes.

Det var i slutet av februari i år som Region Halland beslutade sig för att stänga avdelningen för vård i livets slutskede och flytta verksamheten till Varberg. Beslutet togs då inte av politiker utan på tjänstemannanivå. Mats Eriksson som är ordförande i hälso-och sjukvårdsstyrelsen tycker att det var ett rätt beslut som fattades då.

– Jag tycker att dom gjorde precis det dom skulle, i den situation som dom var. Sen kan man ju tycka att det har gått väldigt lång tid och så vidare...men jag är ju nöjd med att vi har haft den här tiden på oss för att göra ett väldigt bra bakgrundsarbete, säger Mats Eriksson.

Är det ett varaktigt beslut?

– Ja, det vill jag påstå. Det här har vi ju tagit i hand på tvärs över alla partier. Så att vi är nog väl surrade vid masten, säger Mats Eriksson.

En av dem som stått överst på barrikaderna i försvaret för vårdavdelningen är musikern och revyartisten Bertil Schough.

– Det är folkets röst. Det är hela den här staden och kommunen som har ställt upp på allt som vi har samlat till. Och med kraft och mod har dom kommit och ställt upp. Med rop och hjälp, böner till och med tror jag, så har vi fått öppna det här palliativa avdelningen igen här, säger Bertil Schough.

Lars Salomonsson

lars.salomonsson@sr.se

Göran Frost

goran.frost@sr.se