Anställd behövs på kvinnojour

Trycket ökar på Kvinnojouren i Kungsbacka. Det handlar inte bara om vanliga misshandelsfall. Nu kommer också allt fler utländska kvinnor och unga flickor till jouren, säger ordföranden Siv Hucke.

Enligt Kungsbackas kvinnojour så är Kungsbacka den kommun i Göteborgsregionen som är snålast med kommunalt stöd. Jouren i Kungsbacka begärde 8 kronor per kommuninvånare i bidrag i år men fick som vanligt bara drygt 2 kronor. Samtidigt får man allt mer att göra. En av de grupper som ökar är utländska kvinnor som tagits hit av svenska män på ojämlika villkor och sen tar förhållandet slut och kvinnan ställs på bar backe i främmande land. Kungsbackas kvinnojour har mött sådana kvinnor av 14 olika nationaliteter.

Kvinnojourens verksamhet har nu blivit så omfattande att man skulle behöva en anställd på deltid. De ideella krafterna orkar snart inte mer, och Siv Hucke tror att det skulle bli mer kostsamt för samhället, eftersom kvinnojouren kan gå in i ett tidigt skede och ofta förhindra att det blir polisinsatser, fängelse och omhändertagande av barn.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".