Ridtävling genomförs trots klorsanering

Bärgningen av klorvagnarna var ett hot mot en av Sveriges största elittävlingar i hästhoppning, Kungsbacka Grand Prix, till helgen. Men på måndag eftermiddag beslutade tävlingsledningen och Ridsportförbundet att trots allt köra tävlingen som planerat.

Liz Parmler, ridhuschef i Kungsbacka, säger att räddningstjänsten i och för sig inte rekommenderar dem att inte ha verksamhet, men det rör sig inte om något förbud och därför kör man. förbjuder oss inte. 

Liz Parmler räknar kallt med att räddningstjänsten inte kommer att hinna börja arbetet med de två kritiska vagnar som fortfarande innehåller klor. Det är först då som en evakuering kan bli aktuell. -Blir det ändrade besked eller ett larm så avblåser vi tävlingen med kort varsel, säger Liz Parmler.

Ridhuset ligger 2,5-3 kilometer från olycksplatsen. Det är inte inom den främsta riskzonen, men bedöms som en säkerhetszon. -Vi upprättar en evakueringsplan så att alla som kommer hit snabbt kan tas sig härifrån om det skulle behövas. Alla har ju egna fordon så en utrymning kan gå väldigt fort, säger Liz Parmler.

Nästan hela svenska eliten kommer. Totalt rör det sig om cirka 100 ryttare och över 200 hästar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".