Halmstad testar annorlunda modell för långtidssjuka

Att gå tillbaka till den gamla arbetsplatsen är inte alltid den bästa modellen för långtidssjuka.

I Halmstads kommun finns sedan länge ett system med rehabiliteringsarbetsplatser inom barn- och ungdomsförvaltningen, ett system som givit mycket goda erfarenheter i form av minskade sjukskrivningar.

I stället för att gå tillbaka till sin gamla arbetsplats får sjukskrivna en träningsperiod på en annan arbetsplats och det kan ge det lyft som leder tillbaka till arbetslivet.

Rehabiliteringen omfattar normalt åtta veckor med återkommande uppföljningar. Handledarna är särskilt utbildade för uppdraget.

Även hemvårdsförvaltningen och städ- och måltidsförvaltningen har enstaka rehabiliteringsarbetsplatser och planerar att jobba vidare med dem.

Inga-Lill Axelsson har varit rehabiliteringsgäst i sex veckor på Slottsjordskolan. Hon har tidigare arbetat inom barnomsorgen, men kunde inte fortsätta på grund av skadade tummar.

Nu har hon just fått ett nytt jobb inom skolan att gå till. För henne har rehabiliteringen på Slottsjordskolan fungerat bra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".