Fredrik Norén säljer ovanligt många rullskidor. Foto: Sveriges Radio

Bra snurr på rullskidor i värmen

"En del har panik i blicken"
1:21 min

Det varma vädret har ökat försäljningen av rullskidor markant.

På Intersport i Halmstad har Fredrik Norén ovanligt många kunder vid rullskidshyllan.

– Är det en vanlig vinter med snö ute och skidspår lite här och där i kommunen går det i princip inga rullskidor. Men en sådan här vinter har en del panik i blicken för att det börjar närma sig ett skidlopp och vi säljer bort mot en åtta, tio par i veckan.

Hur desperata är de som kommer in här nu?

Det är väldigt olika. Är man gammal i gemet som hallänning och luttrad så är hoppet det sista som överger en. Det har varit många vintrar förut när bland annat jag själv har åkt runt och letat snöfläckar här och där och man har hoppats och hoppats och hoppats. Sen finns det de som är lite smartare och är ute i god tid och köper rullskidor innan det blir panik.

Men det är inte bara skidåkare som handlar rullskidor, berättar Fredrik Norén.

– En hel del kunder har aldrig stått på ett par skidor och kommer kanske aldrig att göra det utan de tränar med rullskidor för att det är en ganska skonsam träning. Nu ser man också 16 och 17 åringar som tidigare främst stod vid skatesakerna som köper rullskidor. Tidigare har kunderna främst varit de smått bittra skidåkarna som tvingats åka rullskidor för att det inte fanns något alternativ. Men nu har man sett en klar ändring och det har nästan blivit en liten trend.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".