1 av 2
Liselotte Johansson, Eva-Lotta Bernström, Lena Petersson Foto: Bo Håkansson
2 av 2
Bakstreet Boys Foto: Bo Håkansson, Bilduppdraget

Full fart för Falkenbergsrevyn

Sveriges största nyårsrevy hade premiär i helgen. På Trettondagsafton gick ridån upp för Falkenbergsrevyn, för 17:e gången.

Årets revy heter "Mitt i smeten" och här knådas dom starkaste händelserna från 2013 - från världen, Sverige och Ullared -  i högt musikaliskt tempo och med en flygande start!

När ridån går upp och den förväntansfulla publiken börjar applådera, håller hela ensemblen takten med trumpinnar i händerna.

Falkenbergsrevyn sparar inte på show och flärd. De glänsande, vippande klänningarna, dansstegen och stämmorna sitter knivskarpt och den vridbara scenen, som vanligt signerad familjen Dillberg, är stilren, med smarta trappavsatser och snyggt belyst. Allt skapar en dynamik, som förstärks av sanslöst snabba scenbyten.

Musiken står självklart i fokus med ett gäng där nästan alla är musiker och sångare av hög rang.

Falkenbergsrevyn har en utvecklad fingertoppskänsla för att plocka låtarna som nästan alla har haft på tungan och "Bakstreet boys"-versionen är given! Gänget håller heller inte fingrarna borta från dom legendariska visskalderna Taube och Uggla, utan blandar och behandlar dem på sitt eget vis.

Inget är heligt som Falkenbergsrevyn sätter tänderna i, men gör det med en varm lyhördhet. Det finns en rikedom på idéer och flera oväntade uppslag. När revyns klaraste stämma, Lena Petersson, ger bevis på sin andra stora talang, tar hon publiken med överraskning.

Ett helt nytt ansikte i revyn drar ner de högsta skratten. Den två meter långe Andreas Sköld är ett plastiskt geni. Hans överrörliga kropp är gränslöst komisk och tillsammans med sin sanlösa mimik gör han ensemblens roligaste figurer.

Det är en grannlaga uppgift att sammanfatta det gångna året i en nyårsrevy. Särskilt när man måste börja långt innan året är slut. Falkenbergsrevyn startar arbetet redan i september och reser gemensamt till Turkiet för att samla ihop idéerna och värka fram texter. Därefter repeterar ensemblen på heltid från november, men lyckats ändå få med flera sena händelser under året. Nelson Mandela hyllas stämningsfullt och kanske även Falkenbergs FF:s värvning av Henke Larsson. Det krävs flexibilitet för att göra en aktuell revy och flexibel är Falkenbergsrevyn.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista