Lisa Pedersen i P4 Morgon. Foto: Henrik Martinell / Sveriges Radio

"Får jag en enda brud att bli sugen på att spela är jag nöjd"

"Vi hoppas kunna vara en del av förändringen"
11 min

Varbergsmusikern Lisa Pedersen använder sin musik bland annat för att ställa frågor kring könsroller, identitet och känslor.

– Jag tänker att får jag en enda brud i publiken att bli sugen på att spela trummor eller gitarr eller något annat hon inte trodde att hon kunde så är jag nöjd, säger Lisa Pedersen.

Hon ska strax ge sig in i ny repperiod med musikteatergruppen Jag är här nu! som spelar för barn och unga runt om i landet. Gruppen består av fyra tjejer, som spelar alla instrument och gör allting själva.

– Efter föreställningarna snackar vi med barnen, och då brukar de dels fråga om vi spelar instrumenten live och många brukar säga att de inte har sett kvinnor spela live. Det upplevs som exotiskt, säger Lisa Pedersen.

Varför upplevs ni som så exotiska tror du?

– Det är inte så konstigt. Titta bara på tv och så, där är det fortfarande ganska få kvinnor som får de utrymmet. Jag tror fortfarande att vi i år, tyvärr, har lång bit kvar. De som har makt att påverka måste ta sitt ansvar. Vi hoppas att kunna vara en del av förändringen, säger Lisa Pedersen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".