Mats Nilsson i flyttagen i de tillfälliga lokalerna på Skansgatan. Foto: Sveriges Radio

Hela länsstyrelsen flyttar

2:08 min

Landshövdingen och hela hans länsstyrelse har blivit husvilla. Just nu pågår en jätteflytt till provisoriska lokaler på olika håll i Halmstad.

Samtidigt ska den gamla länsstyrelsebyggnaden i skuggan av S:t Nicolai kyrka genomgå en stor renovering.

Mats Nilsson är en av dem som har huvudansvaret för flytten – som bland annat går till arbetsförmedlingens gamla lokaler vid Skansgatan. Där träffar vi honom i full färd med att släpa flyttkartonger.

– Jag vågar inte ens tänka på hur många de är. Men jag skulle tippa på ungefär tio per person.

Till Skansgatan är det 70 ämbetsmän och kvinnor som flyttar, det vill säga totalt cirka 700 kartonger.

– Till det kommer alla möbler, gemensamhetslokaler, skrivare och sammanträdesutrustning av olika slag. Så det blir ju litet att flytta på!

Förutom de 70 som flyttar till Skansgatan så evakueras både veterinär- och miljöenheterna till gamla åklagarmyndighetens lokaler intill tingsrätten.

Tungt jobb för den logistikansvarige, kunde man tro. Men Mats Nilsson ser positivt på det hela.

– Den stora fördelen är att man ju hellre kastar det man inte behöver än att packa i tunga kartonger. Ibland tänker jag att vi borde flytta vart femte år.

Det svåraste kring att flytta en länsstyrelse är alla oförutsedda saker:

– Det dyker upp grejer hela tiden. Som att det inte finns någon reception efter ett visst datum. Vad gör vi då med nycklar till hyrbilar? Och allt möjligt sådant.

Att flytten och renoveringen är nödvändig beror på arbetsmiljön som har klara brister i de gamla lokalerna.

– De har inte gjorts någonting vid på säkert 15-20 år.

Trots allt så fungerar länsstyrelsen ändå, säger Mats Nilsson.

– Den fungerar utmärkt. Det försvinner max en halv, möjligtvis en dag per medarbetare. Och alla har fått mobila telefoner och skall gå att nå.

Flytten sker samtidigt som landshövding Lars Erik Lövden lämnar sitt jobb och ingen ny har ännu utsetts. Vad händer om det sker innan länsstyrelsen står färdig och nyrenoverad i maj?

– Ja, vi har inte ritat in någon ny här. Så vi tar det på volley om det dyker upp en sådan person. Men jag löser det om det kommer någon ny herre eller dam som skall vara chef! lovar Mats Nilsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista