Aggressiv tarmbakterie även påträffad i Varberg

1:37 min

Den aggressiva tarmbakterie som orsakat två dödsoffer i Växjö har hittats också i Varberg. Det var två år sedan och enstaka fall där de insjuknade blev friska.

– Framförallt blev det ingen smittspridning, säger Arne Kötz som är verksamhetschef för klinisk mikrobiologi och vårdhygien vid Region Halland.

Han berättar att Region Halland arbetar med att förhindra en spridning av bakterien.

– Vi kontrollerar alltid vilka stammar som cirkulerar i Halland och håller ett vakande öga på anhopningar av den här bakterien, säger han.

Den har alltså orsakat två dödsoffer i Växjö och även i Kalmar upptäcktes den i höstas.

Bakterien Clostridium Difficile finns ofta naturligt i kroppen, men om man får antibiotikabehandling rubbas balansen och då den kan bli den aggressiv.

Patienterna får hög feber och kraftig diarré. Extra aggressiv kan just typen som kallas 027 bli, den som nu lett till två dödsfall på centrallasarettet i Växjö.

Att de nationella kontroller som görs två gånger om året just ledde till en upptäckt i just Kalmar – bara 10 mil från Växjö – kan såklart vara en slump men det behöver inte vara det.

– Vi vet inte om det är en slump eller om det kommit in någonstans som är mer förekommande i den här regionen, men vi ökar uppmärksamheten och tar prover på det här, säger biträdande smittskyddsläkaren i Kalmar Per-Åke Jarnheimer.

Smittan kan spridas mellan patienter - och på Centrallrasarettet i Växjö där man misstänker att fler avdelningar kan vara drabbade - ändrar man nu på sina städrutiner bland annat.

Samtidigt är det inte unikt för just Clostridium Difficile bakterien att utveckla aggressiva varianter.

– Det är små volymer, så det finns ingen anledning till rädsla bland befolkningen, men samtidigt ska man har respekt för antibiotika, som är det som utlöser det här, och ska respektera om ens läkare inte tycker det behövs antibiotika.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista