Bea Lindell, utvecklingsledare på Region Halland Foto: Ann Jornéus

Halland satsar på filmarbetare

Regionen utbildar filmföretagare
1:44 min

Den här våren startar Region Halland en utbildning i företagande, som riktar sig till halländska filmare. Det ingår i ett långsiktigt mål att få fler företag att växa inom kulturella och kreativa näringar.
– Vi tror att det finns en stor potiential inom filmbranchen, säger Bea Lindell, som är utvecklingsledare på Region Halland.

Utbildningen ska genomföras på Katrinebergs folkhögskola, som redan har en filmlinje. Avsikten är att filmarbetare ska bli bättre på ekonomi och hur man synliggör och säljer sin produktion.

Cirka 25 filmarbetare ska vidareutbildas under våren, samtidigt som även elever på Katrinebergs folkhögskola ska få bättre företagarkunskaper. Främst riktar man sig till kvinnor som driver företag inom filmbranchen.

– Vi vet att filmbranchen inte är jämställd, men det vill vi förändra, säger Bea Lindell. Samtidigt vet vi att många kvinnor arbetar inom kulturella och kreativa näringar och därför vill vi göra en utbildning just för dem.

Nu satsar Region Halland 250 000 kronor på denna pilotutbildning, som är ovanlig. Och tanken är att den ska vara långsiktig, säger Bea Lindell:
– För oss på Region Halland är det viktigt att vi arbetar med strukturförändrade insatser.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".