Foto: Magnus Hagström/Sveriges Radio
Varberg

Förhandlingar om Getteröns flygfält

"Vi vill behålla garantin mot bebyggelse"
1:56 min

Varbergs kommun vill ta reda på om Varbergs flygklubb vill överta driften av fältet, och har kallat till förhandling om saken. Men kommunen funderar också på att att ta bort den så kallade certifieringen av fältet, och det reagerar flygklubben mot.

– Certifieringen är en garanti för att vi ska få fria in- och utflygningsvägar, det förhindrar byggnation alldeles intill och därför motsätter vi oss att ta bort certifieringen, säger Anders Blixt i Varbergs flygklubb.

Efter att mark- och miljödomstolen förra sommaren förbjöd asfaltering av landningsbanan på Getteröns flygfält, har fältets framtid utretts inom kommunen.

För de närmaste åren skulle en slopad certifiering – lite förenklat skillnaden mellan flygfält och en flygplats – innebära ett enklare regelverk och därmed billigare drift, säger kommunens planeringschef Jan Malmgren.

När det gäller kommunens framstöt om att överta driften så har flygklubben ännu ingen uppfattning enligt Anders Blixt:

– Vi vet ju inte om detta är positivt eller negativt för oss. Om vi får bidrag för att sköta det eller vad förutsättningarna är, så vi ser fram mot förhandlingarna om detta.

De begränsningar som flygfältet på Getterön har, och att Varberg i och med den kommande järnvägstunneln får ny mark att expandera på, gör att planeringschef Jan Malmgren nu talar om en "bortre horisont" för flygfältet.

Flygklubben har bett om en träff med kommunråden innan förhandlingarna inleds, men man talar man inte idag om nån ny negativ hållning från kommunen i den, vid det här laget, långdragna flygfältsfrågan:

– Kommunen har ju under våren och sommaren hjälpt till med dränering och fått flygplatsen väldigt fin, så vi upplever nog inte någon negativitet från kommunen, säger Anders Blixt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".